Groep 8a

Groep 8... Een heel bijzonder jaar!

Groep 8 is in verschillende opzichten een heel bijzonder jaar. Zowel voor de leerlingen, ouders, als voor de leerkrachten. Er staat de kinderen een nieuwe start te wachten, dit betekent keuzes maken. Voor ons als leerkrachten is het bijzonder om de leerlingen voor te bereiden op de volgende fase in hun leven.

Maar voordat het zover is, staan er leuke, spannende, gezellige, moeilijke, fijne en bijzondere activiteiten op het programma van groep 8. Hieronder kunt u een kijkje nemen in ons speciale jaar!

Werken in de klas
Op woensdag en vrijdag werken we met de hele groep 8 (8a+8b). Dit zijn waardevolle dagen om er één groep van te maken. Vanaf januari 2021 zal dit de standaard zijn.

Op deze dagen werken we zoveel mogelijk zelfstandig. Er is uiteraard wel ruimte voor instructies, indien gewenst. We werken met een dagtaak, met als doel de zelfredzaamheid van de kinderen te vergroten. Zij hebben inspraak op de inhoud van de dagtaak, kunnen zelf een planning maken en een eigen werkplek kiezen. Hierdoor leren ze vaardigheden die ze goed kunnen inzetten op het voortgezet onderwijs.

Op de overige dagen werken groep 8a en groep 8b gescheiden. Op deze dagen is er ruimte voor klassikale instructies. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van coöperatieve werkvormen. De werkvormen zijn zeer gevarieerd, maar vooral gericht op het leren van en met elkaar.

Brigadieren
Om de leerlingen deel uit te laten maken van het verkeer en het kunnen creëren van veilige situaties voor anderen, brigadieren de leerlingen van groep 8 een aantal keer per jaar. Iedere week zijn er vier leerlingen aan de beurt om andere leerlingen van ’t Startblok en hun ouders te helpen met oversteken.

Schoolkamp
Het schoolkamp van de groepen 8 staat al jaren gepland aan het begin van het schooljaar. Waarom?
Door te starten met het kamp bouwen de leerlingen snel een nog hechtere band op met elkaar, hier hebben wij het hele jaar profijt van.
Naar aanleiding van de kampweek maken de leerlingen een werkstuk. Op deze manier leren leerlingen hun eigen ervaringen te bundelen tot een tekst, daarnaast is het een mooi naslagwerk voor later.

Scholen bezoeken
Hoewel de leerlingen een leuke tijd hebben op ’t Startblok, houdt de basisschool een keer op. Vanaf januari gaan we met de hele klas langs verschillende scholen om daar een kijkje in de keuken te nemen.
Waarom gaan alle leerlingen bij alle scholen kijken, ook al is de betreffende school niet het juiste niveau van de leerling?
We ondernemen deze activiteiten als groep om de leerlingen de diversiteit aan scholen te laten zien. Bij ieder schoolbezoek doen zij nieuwe ervaringen op. Daarnaast speelt het interesse tonen in je klasgenoten een grote rol.

Adviesgesprekken
In de loop van het schooljaar staan er twee adviesgesprekken per leerling gepland. Samen met u en uw kind kijken we naar een gepast niveau voor het vervolgonderwijs. Als school zijnde kijken we allereerst naar de leerling zelf: de werkhouding, inzet, motivatie. Daarnaast gebruiken we de resultaten van Snappet en de DIA/CITO toetsen door de jaren heen.

Musical
Als afsluiting van ons bijzondere schooljaar gaan we na de meivakantie aan de slag met de eindmusical. Ieder jaar weer een feest om aan te werken en om te laten zien aan alle belangstellenden. Een mooie afsluiter van groep 8!

Naast bovenstaande punten is er zelfs nog tijd voor bezoekjes gerelateerd aan thema's, een les van Gehandicapten Platform Westland, een middagje Wollebrand/Prinsenbos, verschillende klassenfeesten en nog veel meer. Gaandeweg het jaar houden wij u op de hoogte over de activiteiten die wij ondernemen met onze groepen.