bekijk hier de online versie van de nieuwsbrief
't Startblok
Nieuwsblok van 13 november 2020

Focus

‘Wat je aandacht geeft groeit.’ Mensen die me goed kennen, weten dat ik deze opmerking te pas (en soms te onpas) gebruik. Als je kinderen de aandacht geeft die ze nodig hebben groeien ze. Niet alleen in biologische zin, maar ook mentaal. Als leerkrachten in de klas veel aandacht geven aan een bepaald thema, dan groeit de interesse voor het onderwerp. En als ik de aandacht geef aan m’n grootste hobby, chocola eten, dan groeit mijn lijf.

Aandacht, of focus, is een belangrijk ‘ingrediënt’ in het onderwijs. Als kinderen weten wat ze gaan leren en waarom ze dat gaan leren, dan zal het effect vele malen groter zijn, dan wanneer ze dat niet weten. Daarom bespreken leerkrachten met de kinderen in de klas ook liever wat ze gaan ‘leren’ in plaats van wat ze gaan ‘doen’. Dus niet: we gaan vandaag een landschap tekenen, maar liever: vandaag leer je dat voorwerpen die dichtbij staan, groter getekend worden dan voorwerpen die ver weg staan. Dat lijkt simpel, maar door de focus op de juiste plek te leggen, wordt het effect enorm vergroot.

Als het even niet lekker loopt met een kind in de klas en de leerkracht vraagt om advies, dan zoemt het zinnetje ‘wat je aandacht geeft groeit’ altijd door mijn hoofd. Als je de focus op het probleem legt, dan wordt het probleem vaak groter. Dus is mijn advies vaak: kijk eens wat er wel goed gaat en wanneer het goed gaat. Als je dat weet kun je daar meer aandacht aan geven en zal het waarschijnlijk vaker goed gaan.

Maar goed mijn adviezen komen van de zijlijn en ik snap heus wel dat de dagelijkse praktijk van de juf in de klas soms wat weerbarstiger is, dan mijn werkelijkheid. Maar hoe (h)eerlijk is het dan, als je net als ik deze week van een leerkracht een figuurlijke draai om je oren krijgt met je eigen opmerkingen.

Ik zat in de teamkamer mijn grootste hobby uit te oefenen (had ik al gezegd dat dat chocola eten is?), terwijl ik aan het mopperen was over alles wat er door de Corona maatregelen niet door kon gaan. De intocht van de Sint op school zonder ouders, het kerstfeest heel anders en misschien kan de tweedaagse met het team ook wel niet doorgaan. Mopper, mopper, klaag, klaag! En toen zei een collega: “Maar weet je eigenlijk wel hoe gelukkig we mogen zijn, dat wij nog elke dag naar ons werk mogen. Dat we onze collega’s dagelijks ontmoeten, met kinderen mogen werken en ons ritme nauwelijks veranderd is in deze gekke tijd.”

Stilte … denken … bezinnen …

Precies dat! Ze had zo ontzettend gelijk. Ik gaf alleen aandacht aan wat er niet was en had geen oog meer voor wat er wel is! En hoeveel leuker is het om te bedenken wat er wel is! Beste juf Daniella … bedankt voor dit heerlijke inzicht. Ik ben wel een beetje jaloers dat ik dit niet zelf kon bedenken op het juiste moment, maar enorm dankbaar dat je me de spiegel voorhield. Met frisse moed ga ik de decembermaand in, waarin we het anders gaan doen dan anders, maar genieten van het feit dat het kan. Ik wens u een fijne week.

sinterklaas_kleurplaat_glijbaan_by_yaroons-d6ukm13_1__20191014221257887.jpg

Sint intocht op school

De intocht op school zal dit jaar plaatsvinden ZONDER de aanwezigheid van ouders. Ik weet dat heel veel ouders dat echt heel jammer vinden.

Er is gesproken over de mogelijkheid om te streamen, maar dat is AVG technisch echt mogelijk. De leerkrachten is daarom gevraagd, om een aantal foto’s te maken en dat zal via de app met de ouders gedeeld worden. 

dammen-2.jpg

Damtoernooi ook voor groep 4

Zoals u in de vorige nieuwsbrieven heeft kunnen lezen wordt er ook dit schooljaar in februari 2021 weer het schooldamtoernooi gehouden.

Nu zijn er minder aanmeldingen dan voorgaande jaren en is er in overleg besloten dat groep 4 ook mee mag doen.

De damlessen zijn elke week op donderdag van 14.45 tot 15.30 uur tot aan de voorjaarsvakantie. 

Wil je hieraan mee doen en zit je in groep 4 t/m 8? Je kunt je opgeven bij de leerkracht van je groep. Als je de damlessen volgt, dan doe je ook mee aan het toernooi.

Jarigen!

logo-Happy-Birthday-slingers-350.jpg

16 november 2020
Levi, groep 5a
Jace, groep 1/2c
17 november 2020
Ziva, groep 3b
23 november 2020
Marcha, groep 8b
24 novmeber 2020
Elvira, groep 7a
25 november 2020
Kiki, groep 4a

agenda.jpg

Agenda

16 november 2020
Start week tegen kindermishandeling
20 november 2020
Overleg wereldraad
24 november 2020
MR vergadering
4 december 2020
Sinterklaas
7 december 2020
OV vergadering
9 december 2020
STK spreekuur

 
(alternatief) Schoolreisje
 
't Startblok

Veilingweg 1a
2675 BR Honselersdijk
0174 - 630 610
startblok@wsko.eu

 
Copyright © 2018 startblok.wsko.nl
Online versie | Afmelden