bekijk hier de online versie van de nieuwsbrief
't Startblok
Nieuwsblok van 30 oktober 2020

Hersengymnastiek

Ons brein is een bijzonder orgaan. Veilig opgesloten in onze hersenpan bepaalt het wie we zijn, wat we doen en hoe we ons voelen. Lang, heel lang heeft men gedacht dat intelligentie erfelijk bepaald was, maar een jaar of veertig geleden is het besef ontstaan dat dat helemaal niet zo is. Integendeel, onze hersenen blijken juist heel kneedbaar en trainbaar. Da’s een bijzonder prettig gegeven, als je dagelijks werk te maken heeft met opvoeden en leren.

In de afgelopen jaren hebben we als team geleerd over onder andere hoogbegaafdheid, anders leren, meervoudige intelligentie, executieve functies en coöperatief leren. Dit jaar pakken we breinvriendelijk onderwijs letterlijk bij de kop. Dat is niet alleen bijzonder leerzaam, het is ook nog eens heel erg nuttig. Want stel je eens voor, dat je je niets voor zou kunnen stellen. Dat elk feit, alles wat er gebeurt in de wereld, op dezelfde manier bij mensen binnen zou komen. Dat zou pas bijzonder zijn.

Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om in deze tijd van het jaar, als het zulk gruwelijk weer is, te fantaseren dat ik in de zon relaxed in een bubbelbad zit te genieten van een drankje. Dat sleept me een beetje door de herfst en winter heen. Ik weet dat er mensen zijn, die juist nu hun laarzen en zuidwester aantrekken om de regen en de kou letterlijk op te snuiven. Het is heerlijk dat die verschillen er zijn en ik ben blij, dat ik me in dit jaargetijde in mijn hoofd kan terugtrekken.

De komende tijd zullen, vanwege de pandemie, activiteiten anders gaan dan we gewend zijn. De Goedheiligman moet uit een donkerrood gebied komen, dus zullen we onze fantasie goed moeten gebruiken, om dat op een veilige manier te laten gebeuren. Bovendien spelen er rondom het kinderfeest ook nog andere discussies, die niet zomaar aan ons huisje voorbij gaan.

Daarna staat het kerstfeest al voor de deur. Doen wat we altijd deden, zit er dit jaar waarschijnlijk niet in. Dus ook daarbij zullen we onze hersenen moeten laten kraken om het op een veilige, maar vooral sfeervolle manier te laten verlopen. Want daarover wil ik duidelijk zijn, we zullen er alles aan doen om het voor de kinderen twee fantastische feesten te laten zijn. Dat wij als volwassenen daarin misschien niet de stappen kunnen zetten, die we normaal zouden doen, moeten we dit jaar maar voor lief nemen. Gelukkig kunnen onze hersenen dit aan, dus dat gaat zeker lukken.

Ik wens u, zoals altijd, een prettige week toe met het besef, dat als we de wereld in ons hoofd mooier maken, die waarschijnlijk ook een beetje mooier wordt.

ouder (kind) gesprekken

Vandaag ontvangt u een uitnodiging voor het inplannen van het ouder(kind)gesprek. Vanaf groep 4 mag uw kind hierbij aanwezig zijn.

U ontvangt via schoolgesprek een mail met inloggegevens voor het inplannen van de afspraak. 

Volgende week ontvangt u van de leerkracht een mail met inloggegevens om deel te nemen aan het gesprek.

Groepsnieuws

Groep 3


Kern 3: Hoe voel jij je?
Dit keer vertelt opa aan Kim het verhaal over een keizer die voor elk pijntje of vlekje een dokter laat komen; hij heeft dan ook duizend dokters. Het thema van deze kern is: "Hoe voel jij je?" en gaat over ziek zijn en weer beter worden. In deze kern leren kinderen onder andere de betekenis van woorden rond ziek zijn, je lijf en gevoelens.

De nieuwe letters in kern 3 zijn: d, oe, z,ij, h. Bij de letter b hebben we geleerd eerst een been (stokje) dan de bal (rondje). Bij de d zit het bolletje aan de andere kant. Hiervoor leren we geen apart gebaar aan. 
De kinderen oefenen het lezen en maken van woordjes die bestaan uit één lettergreep met die letters die ze kennen, zoals kaas, eet en nee. Het kunnen lezen en maken van woorden als spaak en kaart zijn nog geen doel, maar de kinderen krijgen wel de gelegenheid om aan deze woorden te 'snuffelen' en te proberen of ze deze woorden kunnen lezen en maken.

Kindermishandeling en huiselijk geweld

Ik wil u erop attent maken dat de bovenbouwgroepen (groep 6 t/m 8) van onze school in de komende periode een lespakket krijgen over kindermishandeling en huiselijk geweld. Het onderwerp wordt natuurlijk op een heel kindvriendelijke manier aangeboden, maar het kan toch zijn dat uw kind misschien met vragen komt te zitten, die u wellicht overvallen. Mocht dat zo zijn en u komt er even niet uit, weet dan, dat we altijd willen meedenken hierover. U kunt ons altijd bellen of mailen, zodat we samen kunnen kijken hoe we u of uw kind hierin kunnen bijstaan.

Hoofdluiscontrole

Zoals aangegeven in de eerste nieuwsbrief dit jaar is er normaliter na de vakantie een controle van het haar van alle kinderen op aanwezigheid van luizen. Wegens corona kan dit nu wederom niet gebeuren. Wilt u daarom de haren van uw kind(eren) controleren.

Op de website van de RIVM vindt u een heel handig instructiefilmpje, waarin alles duidelijk wordt uitgelegd. Op het moment dat u luizen constateert, is het belangrijk dat wij als school dat ook weten, zodat we maatregelen kunnen treffen. Dus licht ons alstublieft in, we gaan op een discrete wijze met uw melding om.

Je bibbers de baas

In verband met de grote vraag naar de training Je bibbers de baas (8-12 jaar), start GGZ-Delftland op woensdag 2 december a.s. weer een training. De training zal elke woensdag plaatsvinden van 15.00 – 16.30 uur en loopt door tot 3 februari 2021.

Voor deze training zijn nog enkele plekken vrij, dus mochten jullie interesse hebben, kunt u zich nog aanmelden (vol=vol). Training is gratis en zonder verwijzing.

U kunt zich aanmelden bij Doel Delfland, secretariaat afdeling Preventie, via 06 23 27 53 05 of doelpreventie@ggz-delfland.nl.

Jarigen!

logo-Happy-Birthday-slingers-350.jpg

31 oktober 2020
Danai, groep 8a
1 november 2020
Yinthe, groep 6a
3 november 2020
Alicia, groep 5a
Marta, groep 5a
5 november 2020
Keisha, groep 6a
Fenna, groep 1/2a
Daisy, groep 1/2b
6 november 2020
Sky, groep 8a
Sophie, groep 1/2a
8 november 2020
Fay, groep 6a
12 november 2020
Jack, groep 4a

agenda.jpg

Agenda

2 november 2020
OV vergadering + jaarvergadering
16 november 2020
Start week tegen kindermishandeling
20 november 2020
Overleg wereldraad
24 november 2020
MR vergadering

 
(alternatief) Schoolreisje
 
't Startblok

Veilingweg 1a
2675 BR Honselersdijk
0174 - 630 610
startblok@wsko.eu

 
Copyright © 2018 startblok.wsko.nl
Online versie | Afmelden