bekijk hier de online versie van de nieuwsbrief
't Startblok
Nieuwsblok van 27 september 2019

Tweedehands kinderboekenmarkt

In de eerste weken van dit jaar draait alles om het thema ‘duurzaamheid’. We maken de buurt en het strand schoon, we leren de kinderen hoe recycling werkt en leren om zuinig om te gaan met energie. Maar we kunnen nog op veel meer manieren zorgen verantwoord om te gaan met grondstoffen.

Niet geheel toevallig houden we tijdens de Kinderboekenweek (die op 2 oktober van start gaat) een tweedehands kinderboekenmarkt. We hopen zoveel mogelijk kinderboeken van u te mogen ontvangen, die we dan voor een vriendenprijsje kunnen doorverkopen aan andere kinderen/ouders van onze school. De opbrengst van de boekenmarkt komt geheel ten goede aan het (her)inrichten van ons schoolplein.

Dus hopen we, dat u op zolder of in kasten nog boeken heeft staan, die wat u betreft doorverkocht mogen worden. Hoe meer kinderboeken, hoe beter natuurlijk. Al het leesvoer dat normaal gesproken op een kleedje op Koningsdag aangeboden wordt, mag vanaf nu op de hoge tafels in de aula ingeleverd worden. Wij zorgen er dan voor, dat het van 7 tot en met 11 oktober voor een leuk prijsje doorverkocht wordt aan blije kinderen en ouders.

Dus start de jaarlijkse najaarsschoonmaak dit weekend al en ga op zoek naar die oude Vijfling reeks, Wipneus en Pim boekjes, Suske en Wiskes, Arendsoogboeken, Kuifjes of Pinkeltjes … Wij zijn er blij mee en indirect uw kinderen ook. Ik wens u een prettige week.

Wij worden een duurzame school!

Trots kunnen we jullie vertellen dat onze school eigen zonne-stroom gaat opwekken. Binnenkort worden er namelijk 124 zonnepanelen op ons dak geïnstalleerd door Slim Opgewekt! Wij gaan evenveel opwekken als dat we gaan gebruiken, dus wij worden stroomneutraal! Een zonnepaneel
heeft een oppervlakte van ongeveer 1,6 m². Om een gemiddeld huis van stroom te voorzien heb je 12 zonnepanelen nodig.

Zuinige lampen
Maar met het opwekken van zonnestroom zijn we er nog niet. We willen ook bewuster omgaan met ons energieverbruik. Door alle TL-lampen te vervangen door zuinige ledlampen gaan we vanaf nu stroom besparen.
Door de ledverlichting en zonnepanelen besparen we elk jaar 24.600 kg CO2. Als we niet zouden verduurzamen, maar wel deze CO2 uitstoot wilden compenseren, hadden we bijna 1230 volwassen eiken moeten planten. Dat is genoeg om ruim 4 voetbalvelden mee te vullen! Samen met de Bernadetteschool en De Zeester van WSKO gaan we 150.902 kilowattuur per jaar met zonnepanelen opwekken!
Hoeveel stroom we precies opwekken en hoeveel we gebruiken kunnen we straks live zien op een Energiescherm dat in de school komt te hangen. Slim Opgewekt ontwikkelde dit scherm speciaal voor kinderen om hen op een toegankelijke manier bewust te maken van energie.

Krijgen we ook stroom als de zon niet schijnt?
Jazeker! De zonnepanelen werken op daglicht. Dus ook bij bewolking wekken de panelen stroom op. In de zomer wekken de panelen meer op dan we gebruiken. Deze extra stroom leveren we aan het elektriciteitsnet. ’s Avonds werken de panelen niet. Dan krijgen we stroom van het
elektriciteitsnet.

Educube
In de leslokalen krijgen we zelfs een heel nieuw lichtsysteem dat Slim Opgewekt speciaal voor scholen ontwikkelde. Met dit zogenoemde Educube-systeem kunnen we met een houten kubus het licht in zes verschillende standen zetten. Het licht verandert in een handomdraai van licht waarbij je je goed kunt concentreren naar een stand die bijvoorbeeld optimaal is bij het gebruik van het digiboard. Bekijk hier de video van de Educube: https://www.youtube.com/watch?v=icv9QK5qVzY

Bewustmakingsprogramma duurzaamheid
Bij verduurzaming gaat het niet alleen om de technische maatregelen, de educatie over duurzaamheid is minstens zo belangrijk. Daarom worden de leerlingen op een leuke manier meegenomen in de wereld van duurzaamheid via een bewustmakingsprogramma. Alle leerlingen
gaan duurzame opdrachten doen in een Wattson’s laboratorium!

Het beeldende Energiescherm van Slim Opgewekt (zomervariant).jpg

blok licht.gif

Schoolfotograaf

Dit jaar worden op dinsdag 15 oktober portretfoto's en groepsfoto's van uw kind(eren) gemaakt. De foto's worden gemaakt door foto Koch (www.fotokoch.nl/nl/). In de bijlage een brief met informatie.

De kinderen van de groepen 1/2 mogen een knuffel meenemen. Er wordt dan één foto met en één foto zonder knuffel gemaakt.

Onder schooltijd worden er ook foto's gemaakt van broertjes/zusjes die op ‘t Startblok naar school gaan.
Ook is het mogelijk om broertjes/zusjes foto's te laten maken van uw kinderen die niet allemaal op ‘t Startblok naar school gaan. Hiervoor kunt u zich inschrijven. Aanstaande maandag ontvangt u hiervoor een mail met daarin een link. De tijden zijn van 8.30 tot 9.00 uur en van 14.45 tot 15.30 uur. Schrijft u zich in tussen 8.30 en 9.00 uur, dan kunt u uw kind(eren) later in de klas brengen of eventueel ophalen. U hoeft dit niet door te geven aan de leerkrachten. Zij zijn hiervan op de hoogte.

Let op:
Als u heeft ingetekend voor de broertjes/zusjes foto’s voor of na school, dan komt de broertjes/zusjes foto (onder schooltijd) van uw kinderen, die op ‘t Startblok naar school gaan, te vervallen.

fotokoch.jpg

Noodformulier

Uw kind heeft in de tweede week van het schooljaar het formulier "in geval van nood" mee naar huis gekregen met het verzoek deze in te vullen en zo spoedig mogelijk in te leveren bij de leerkracht. Helaas hebben wij nog niet alle formulieren terug. Wilt u deze alsnog invullen en uiterlijk volgende week inleveren? Heeft u het formulier niet meer, dan kunt u er één ophalen bij de administratie of  downloaden. 

Loten voor de Kerkenveiling

Afgelopen week heeft iedereen de loten voor de kerkenveiling mogen ontvangen. Er zijn er al heel veel verkocht.
Toch zijn er kinderen die er graag meer willen verkopen, er zijn ook kinderen die nog loten over hebben.
Daarom willen wij u vragen of u de niet verkochte loten maandag 30 september a.s. in wil leveren. Zo kunnen de kinderen die meer willen verkopen er voor zorgen dat alle loten verkocht worden.

Typecursus de Typetuin

De cursus gaat door
Er zijn genoeg aanmeldingen waardoor de typecursus op 30 september a.s. van start gaat.

Wilt u zich nog inschrijven?
Het is nu nog steeds mogelijk om in te schrijven (mits er natuurlijk nog plaats is). Onze typecoach heeft de 1e les een namenlijst van de ingeschreven deelnemers. Een deelnemer die niet op de lijst staat volgt wel de 1e les, kinderen worden niet onbegeleid naar huis gestuurd. Aan het einde van de les krijgt het kind een kaartje mee naar huis voor de ouders/verzorgers met de informatie om het kind alsnog in te schrijven. T/m de 2e les kunnen kinderen instromen (bij voldoende plaats).

Dag van de leraar

Op zaterdag 5 oktober is het "dag van de leraar"!
Namens de ouderraad wordt er voor elke juf/meester een attentie gegeven namens de kinderen. Het is dus NIET de bedoeling dat de kinderen zelf ook nog een cadeautje geven, dit om teleurstelling bij andere kinderen tegen te gaan.

technobiel.jpg

Groepsnieuws

Groepen 6 t/m 8:
De groepen 6 t/m 8 gingen donderdag 26 september op bezoek in de Technobiel. In deze mobiele experimenteerruimte konden zij op verschillende manieren van techniek proeven.

Zij konden ontdekken hoe een transportband werkt. Een spel spelen over duurzame energie, een cv storing oplossen en nog veel meer.

Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door de OTIB Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatie Bedrijf en Croonwolter & dros.

Jarigen!

Happy birthday4.jpg

28 september 2019
Koen, groep 8a
Quinty, groep 6b
29 september 2019
Ivy, groep 1/2b
1 oktober 2019
Julia, groep 3a
Ilse, groep 8a
4 oktober 2019
Floris, groep 8b
Sven, groep 8b
6 oktober 2019
Dex, groep 1/2b
juf Caroline
7 oktober 2019
Launo, groep 5a
Yari, groep 5a
9 oktober 2019
Rayan, groep 6b
11 oktober 2019
Renée, groep 4a
Marcel, groep 7a

agenda.jpg

Agenda

2 oktober 2019
Start kinderboekenweek
7 oktober 2019
Week van de Pauzehap
8 oktober 2019
Inloopmoment groepen 1 t/m 8, 8.30 tot 9.00 uur
8 oktober 2019
Bezoek aan de bibliotheek, groepen 1/2
9 oktober 2019
Excusie Dunea 'Van bron tot kraan', groep 5a
14 oktober 2019
MR vergadering
15 oktober 2019
Schoolfotograaf

 
Schoolplein
 
't Startblok

Veilingweg 1a
2675 BR Honselersdijk
0174 - 630 610
info@startblok.wsko.nl

 
Copyright © 2018 startblok.wsko.nl
Online versie | Afmelden