bekijk hier de online versie van de nieuwsbrief
't Startblok
Nieuwsblok van 13 maart 2020

Balans

Ik zeg u eerlijk. Ik had de inleiding van deze nieuwsbrief al geschreven. Een vlammend betoog over gezondheid versus gezond verstand, over voorschriften versus realiteit, over geen handen schudden en toch uw kind troosten als het gevallen is op het schoolplein. Maar ik ben opnieuw in mijn toetsenbord geklommen. Want daar waar die inleiding twee dagen geleden nog prima kon, zou het nu een grens over gaan. De pandemie en wereldwijde angst die is ontstaan, raakt mensen hard en ik wil op een gebalanceerde manier berichten over hoe wij willen bijdragen aan het voorkomen van het verspreiden van zowel het virus als de angst.

We volgen de adviezen van de overheid. Maar dat betekent wel wat. Een school is namelijk niet de plek waar lichamelijk contact makkelijk vermeden kan worden. Uw kind bouwt met blokken, werkt samen met anderen aan projecten, maakt keuzes op het touchscreen van het digitale schoolbord. Uw kind voert antwoorden in op het chromebook en komt proestend van het lachen vertellen welke grap er net door een buurmeisje gemaakt is. Uw kind speelt tikkertje, voetbalt op het plein, of speelt trefbal in de gymzaal. Als er verdriet is, veegt uw kleuter zonder schaamte zijn neus af aan de mouw van de juf. En als een vierjarige van schrik in zijn broek plast, als een deur te hard wordt dichtgegooid, dan verschonen we die ook nog. En tegelijk moeten we sociaal contact zoveel mogelijk vermijden.

Ik benijd onze premier niet, die in deze tijd van complete chaos en crisis de balans moet vinden tussen veiligheid en leefbaarheid. Die knopen moet doorhakken over scholen open houden, of scholen sluiten. Die een beroep doet op verplegers en leraren om door te blijven werken, zodat onze economie niet tot stilstand komt. Ik hoop overigens dat deze gedachten ook meegenomen worden in die andere discussie, als het gaat over de waardering van die beroepen.

Ik begrijp het besluit om open te blijven, ik respecteer het en zal er alles aan doen om de verspreiding van het virus tegen te houden en tegelijk wil ik voorkomen dat de angst een groter risico gaat vormen dan het virus zelf.

Bij zorgdragen voor uw kinderen hoort namelijk ook dat ze zich veilig voelen. En bij veiligheid hoort balans. Balans in wat we ze meegeven en vooral hoe we dat doen. De vraag die ik mezelf de afgelopen dagen wel eens stelde was, of het virus mentaal dezelfde impact gehad zou hebben, als we geen internet en 24/7 nieuwsberichten op onze telefoon zouden ontvangen. Als dat nieuws al zoveel effect heeft op volwassenen, hoe moet het dan wel niet overkomen bij de kinderen, die voor een groot gedeelte leunen op onze kijk op de wereld.

Ik hoop dat de maatregelen vanuit de overheid ervoor zorgen dat het virus snel onder controle is en tegelijkertijd dat het voor iedereen werkbaar en leefbaar blijft. Dus ook dat we elkaar niet onnodig bang maken. Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met de directie. Ik wens u een onbezorgde week toe met hopelijk heel snel een heerlijk zonnetje.

image0.jpeg

Wattsons Lab

Het programma Wattsons Lab is op dinsdag 3 maart met een show van start gegaan. De afgelopen 2 weken en de komende week stond/ staat in het teken van duurzaamheid. Vele opdrachten zijn/ worden uitgevoerd op gebied van energie, afval, eten en water.

Volgende week vrijdag 20 maart was het de bedoeling om dit programma officiël af te sluiten in de hal en er een feest van te maken dat we nu officiël een verduurzaamde school zijn. Helaas moeten wij mededelen dat deze afsluiting niet plaats kan vinden door de aangescherpte maatregelen van het RIVM.

Groepsnieuws

Groep 1 t/m 3
Voor het nieuwe thema Dierentuin in de groepen 1-3  zijn wij op zoek naar stukjes kindvriendelijk en splintervrij hout waar de kinderen zelfstandig mee kunnen timmeren aan de timmertafel.

Ook zoeken we voor  “de technische dienst”  kleine huishoudelijke apparaten die gedemonteerd kunnen worden.

Heeft u iets wat wij kunnen gebruiken dan kunt u het afgeven bij groep 3.

Groep 3a

Maandag starten we met kern 8 van Veilig Leren Lezen.

Woorden met 2 medeklinkers vooraan (zoals 'zwaan') en achteraan (bijvoorbeeld 'kast') komen uitgebreid aan bod. Daarnaast oefenen we met samenstellingen. Ook leren we woorden met een open klinker achteraan lezen, bijvoorbeeld: 'ga', 'zo' en 'nu'. Bovendien leren de kinderen in kern 8 de nk van bank en de ch van licht. 

Wilt u samen blijven oefenen? https://leestrainer.nl/vll/index.htm 

Groepen 6 en 7
Willen alle kinderen vrijdag 20 maart a.s. op de fiets naar school komen? Voor het fietsexamen zal de controle op de fiets plaatsvinden.
Op maandag 30 maart a.s. zal de theorie fietsverkeersexamen plaatsvinden en op vrijdag 3 april zal de praktijk fietsexamen plaatsvinden.

Groep 8b

Op vrijdagochtend 27 maart gaan we met groepen 8 naar de bunkers in Hoek van Holland. Dit past helmaal in ons thema 'de Tweede Wereldoorlog' welke gestart is.

Groep 8b wordt om 11.00 uur verwacht en zou graag om 10.30 uur willen vertrekken vanaf ‘t Startblok.
Lijkt u het leuk om met ons mee te gaan? Dan kunt u zich opgeven via de mail of bij de deur. Wilt u ook aangeven hoeveel kinderen u kunt vervoeren?

Alvast bedankt!

Vastenaktie 2020

In Nederland vinden we het vanzelfsprekend dat alle kinderen naar school gaan, studeren of een beroep leren. Een goede opleiding heb je immers nodig om een baan te vinden en je eigen geld te verdienen.

Hoewel tegenwoordig al 91 procent van alle kinderen basisonderwijs volgt, krijgen veel jongeren niet de kans om verder te leren. Ze zijn dan aangewezen op ongeschoold en slecht betaald werk: € 1,20 per week. Dat is al veel minder dan een Nederlands kind elke week aan zakgeld krijgt.

Vervolgonderwijs is voor iedereen noodzakelijk
Miljoenen mensen die werken leven ondanks hun baan in armoede. Een goede opleiding kan daar verandering in brengen en ervoor zorgen dat mensen een fatsoenlijk inkomen gaan verdienen. Dat maakt hen economisch en maatschappelijk sterker. Net als in Nederland is vervolgonderwijs dus noodzakelijk voor een toekomst met perspectief.

Vorig jaar konden ruim 5000 kinderen dankzij Vastenaktie naar het vervolgonderwijs, waardoor de kans op een baan veel groter werd.

Vandaag worden er weer spaardoosjes aan de kinderen meegegeven en wat fijn als zij allemaal mee gaan werken om een ander kind kansen te geven op een beter leven.

Beste ouders, wilt u , met uw kinderen deze Aktie steunen?
De spaardoosjes mogen woensdag 8 april tijdens de paasviering ingeleverd worden.

Fia Luiten, MOV lid (Missie-Ontwikkeling-Vrede)

Koningspelen

koningsspelen.png

Op vrijdag 17 april is het weer zover, de jaarlijkse Koningsspelen. De schooldag start gewoon op school met het koningsontbijt en een opening. Daarna gaan de kinderen van groep 5 t/m 8 naar de sportvelden en de kinderen van groep 1 t/m 4 blijven op school om daar leuke sportieve activiteiten te doen. De dag zal rond 12 uur weer voor alle groepen klaar zijn.

Om er ook dit jaar weer een fantastische dag van te maken hebben wij gelukkig weer hulp van studenten. Dit is alleen niet genoeg. Wij zijn voor de volgende activiteiten op zoek naar ouders/verzorgers, opa’s/oma’s die ons hierbij willen helpen:
● Ophalen van de Koningslunch op donderdagmiddag 16 april. Het gaat om circa 14 flinke dozen bij een Jumbo vestiging in de buurt.
● Ophalen van het gehuurde sportmateriaal op donderdag 16 april (tussen 13.00-17.00). Hiervoor is een stationwagen of busje nodig.
● Terugbrengen op vrijdag 17 april (tussen 13.00-17.00). Hiervoor is een stationwagen of busje nodig.
● 20 ouders/verzorgers voor het begeleiden van spelletjes voor de onderbouw, groep 1 t/m 4, van 09.30-11:30 op school.

Aanmelden hiervoor kan via de volgende link:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9fFkpEXET-4qHb-LOJkQX6qmja6lXAxfQIipYqNFO5ZdtBw/viewform?usp=sf_link

Alvast bedankt voor jullie hulp en tot vrijdag 17 april!

Meester Jaco

JGZ groepsvaccinaties

Wij hebben een bericht ontvangen van JGZ Zuid-Holland West. Vanwege het coronavirus heeft het RIVM recent besloten om alle groepsvaccinaties in Nederland uit te stellen. Met ingang van 13 maart stopt JGZ ZHW met de geplande groepsvaccinaties in de sporthallen. De afspraak voor vaccinatie DTP/BMR, HPV of Meningokokken ACWY in de sporthal gaat dus niet door. U ontvangt hierover nog een JGZ-brief via het RIVM.

Bibliotheek bezoek

Afgelopen week heeft groep 3a een leuke les gehad in de bibliotheek.

pjimage (3).jpg

Jarigen!

logo-Happy-Birthday-slingers-350.jpg

14 maart 2020
Sophie, groep 1/2c
19 maart 2020
Mathieux, groep 8b
Vive, groep 3a
22 maart 2020
Lieke, groep 1/2a
24 maart 2020
Daan, groep 1/2b
Armin, groep 8a
26 maart 2020
Duncan, groep 6a

agenda.jpg

Agenda

20 maart 2020
Fietscontrole voor het fietsexamen, groepen 6/7
23 t/m 27 maart 2020
Week van het geld
24 maart 2020
Voorstelling "de kleine vuurtorenwachter", groepen 1/2
27 maart 2020
Bezoek aan de bunkers in Hoek van Holland, groepen 8
30 maart 2020
Theorie fietsverkeersexamen, groepen 6/7
31 maart 2020
Vergadering MR
3 april 2020
Praktijk fietsverkeersexamen, groepen 6/7
6 april 2020
Vergadering OV
8 april 2020
Paasviering, inleveren spaardoosjes Vastenaktie
9 april 2020
Studiedag, alle kinderen vrij
10 april 2020
Goede vrijdag, alle kinderen vrij
13 april 2020
2e Paasdag, alle kinderen vrij
15 april 2020
Voorronde schoolvoetbaltoernooi
17 april 2020
Koningsspelen, alle kinderen 12 uur vrij
19 april 2020
Communieviering, 9.30 uur 

 
Rijksmuseum
 
't Startblok

Veilingweg 1a
2675 BR Honselersdijk
0174 - 630 610
info@startblok.wsko.nl

 
Copyright © 2018 startblok.wsko.nl
Online versie | Afmelden